Arbuzowe orzeźwienie

Letnie arbuzowe orzeźwienie W upalne dni szukamy ochłody na wszelkie sposoby. Siedząc

w pracy przy biurku, przed monitorem komputera możemy tylko pomarzyć o chłodnej

morskiej wodzie i cieniu palm. Jednak tu z pomocą przychodzą nam orzeźwiające napoje,

koktajle i lekkie schłodzone przekąski na bazie sezonowych owoców i warzyw. Owocem,

który zazwyczaj najbardziej kojarzy się nam z orzeźwieniem jest oczywiście arbuz. Nic

w tym dziwnego, ponieważ…

Czytaj Dalej…

Sezonowy Apet’eat – właściwości pigwy

Przed nami cudowna, polska, złota jesień! Ale niestety, okres ten wiąże się ze zwiększonym

ryzykiem przeziębień oraz zachorowań na grypę. A mamy na to radę! Nieocenioną,

aromatyczną – pigwę. Owoce tego krzewu kształtem przypominają gruszki i jabłka, a ich zapach

jest bardzo charakterystyczny – przyjemny, przypominający poniekąd owoce tropikalne.

Przetwory z niej świetnie sprawdzą się zarówno w profilaktyce przeziębień, jak i podczas procesu leczenia.

Czytaj Dalej…

Smakowe produkty mleczne

Czego obawiać się w produktach mlecznych? Półki sklepowe kuszą kolorowymi kubeczkami, butelkami

i opakowaniami, które przedstawiają cudowne, idealnie czerwone truskawki czy nieskazitelne brzoskwinie.

Często z powodu komfortu i chęci spożycia czegoś „na szybko” lub „w miarę zdrowej przekąski” sięgamy po

smakowe produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki, serki homogenizowane i mleka smakowe.

Czy faktycznie, włączając je do diety, wybieramy tzw. „mniejsze zło”? Na co…

Czytaj Dalej…

Unikatowe właściwości morwy.

Chociaż smażenie w świecie dietetyki uchodzi za dyskusyjne, to wielu z nas nie wyobraża sobie zjedzenia

jajecznicy gotowanej na parze. A czy zastanawialiście się kiedyś, na czym powinniśmy smażyć? Dlaczego niektóre

tłuszcze świetnie się do tego nadają, zaś inne trochę mniej?

Jakie wybrać tłuszcze do smażenia?

Chociaż smażenie w świecie dietetyki uchodzi za dyskusyjne, to wielu z nas nie wyobraża sobie zjedzenia

jajecznicy gotowanej na parze. A czy zastanawialiście się kiedyś, na czym powinniśmy smażyć? Dlaczego niektóre

tłuszcze świetnie się do tego nadają, zaś inne trochę mniej?

Konkurs z okazji Pierwszego Dnia Lata

Już 20 czerwca obchodzimy Pierwszy Dzień Lata 🙂 Z tej okazji mamy dla Was mały konkurs! Napiszcie nam,

jakie macie plany na najbliższe dwa wakacyjne miesiące i dlaczego akurat takie? Może będziecie brać udział

w maratonie, spływie kajakowym lub rozpoczniecie naukę̨ kitesurfingu? Pamiętajcie, że stawiamy na zdrowe

nawyki żywieniowe oraz ruch!