Pierogi wigilijne – ten sam smak w zdrowszej wersji!
Wigilijne potrawy tradycyjnie mają charakter postny, więc nie powinny dostarczać nadmiaru kalorii. W wielu głowach synonimem świętowania są jednak dania jak najbardziej obfitujące w cukier i tłuszcz – błąd! Jeśli chcecie się o tym przekonać, zaserwujcie w tym roku bliskim pyszne razowe pierożki, przygotowane według naszego przepisu.
RAZOWE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki na farsz:
- 300 g kiszonej kapusty
- 100 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- ¾ szklanki wrzącej wody
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
- Kapustę dokładnie opłucz i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na oleju.
- Pieczarki umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj do cebuli i duś aż do odparowania soku.
- Ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odsącz z wody i wymieszaj z pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj wodę i z powstałej masy zagnieć elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto.
- Na podsypanej mąką stolnicy cienko (ok. 3 mm) je rozwałkuj, a następnie z rozwałkowanego ciasta wycinaj koła przy pomocy szklanki lub kubka o stosunkowo dużej średnicy.
- Na każde z nich nakładaj niewielką porcję przygotowanego wcześniej farszu, a następnie złóż na pół i dokładnie sklej. Ozdabianie różnorakimi falbankami i warkoczykami oczywiście mile widziane.
- Gotowe pierożki wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia.
RADA: Smażenie pierogów, czy podawanie ich z olejem znacząco zwiększa ich kaloryczność. Zdecydowanie korzystniej będzie ugotować je w wodzie lub na parze.
Pamiętaj – 1 pieróg smakuje tak samo jak 10 sztuk, a ma 10 razy mniej kalorii!