Nietolerancja laktozy – nietolerancja pokarmowa
Jeden z najczęściej spotykanych problemów pokarmowych to nietolerancja laktozy. Odpowiada za nią niedobór laktazy w organizmie – enzymu, którego zadaniem jest dbanie o odpowiedni metabolizm laktozy. Możemy wyróżnić hipolaktazję, kiedy ilość laktazy jest niewystarczająca lub alaktazji – gdy enzymu nie ma wcale. Jeśli Twój organizm nie toleruje laktozy, warto zadbać o odpowiednią dietę oraz suplementację.
Laktoza i laktaza w organizmie człowieka
Laktoza to cukier, który jest składnikiem mleka u wszystkich ssaków i głównym źródłem węglowodanów dla niemowląt. Cukier mleczny nadaje mleku słodki smak, charakteryzuje się dużą rozpuszczalnością, ułatwia wchłanianie wapnia, a kwas masłowy, który powstaje w wyniku fermentacji laktozy, wpływa odżywczo na komórki jelit, a także mikroflorę jelitową. Dodatkowo laktoza wpływa na łaknienie oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Laktoza występuje w mleku i produktach mlecznych – mleko krowie, owcze, kozie, w proszku, kefiry, jogurty, serki homogenizowane, serki wiejskie czy topione. W chlebie, czekoladzie czy płatkach śniadaniowych może być jej śladowa ilość.
Nietolerancja laktozy – dieta, przyczyny, skutki
Jeśli w jelicie cienkim brakuje wystarczającej ilości enzymu – laktazy, to laktoza nie zostanie w nim strawiona i przejdzie do jelita grubego, gdzie flora bakteryjna rozłoży ją do kwasu mlekowego, wodoru, metanu, dwutlenku węgla i wodorotlenków. Temu procesowi często towarzyszą gazy powodujące wzdęcia, obrzmiałość czy bóle brzucha. Tego typu nietolerancja dotyczy osób, u których nie występuje enzym lub mają go w niewielkiej ilości. Z wiekiem możliwe jest zmniejszanie się jego ilości w organizmie, dlatego nietolerancja laktozy często towarzyszy osobom starszym.
Wrodzona, pierwotna i wtórna nietolerancja laktozy
Nietolerancja produktów mlecznych może być pierwotna, wtórna, a także wrodzona lub rozwojowa. Pierwsza wynika przede wszystkim z uwarunkowań genetycznych, wtórna nietolerancja laktozy wiąże się często z przebytą chorobą lub bywa konsekwencją operacji jelita cienkiego, a wrodzona jest wynikiem choroby dziedzicznej.
Diagnostyka w przypadku nietolerancji pokarmowych
Współczesna medycyna oferuje wiele możliwości zdiagnozowania nietolerancji laktozy, a wśród nich możemy wyróżnić testy tolerancji laktozy czy testy wodorowe. Nietolerancja laktozy nie jest tożsama z alergią. Osoba z nietolerancją laktozy może niekiedy ją spożyć bez większych dolegliwości, podczas gdy alergik zareaguje nawet na śladową ilość. Należy również zauważyć, że gdy mamy problem z laktozą, nie oznacza to, że nie możemy pić mleka. W przypadku osób z nietolerancją na mleko ich układ odpornościowy reaguje na kontakt z alergenem – białkiem mleka.
Nietolerancja laktozy dieta – zasady i skutki jej stosowania
Jeśli zauważyłeś, że w ciągu od pół godziny do dwóch godzin po spożyciu produktów mlecznym masz takie objawy jak: mdłości, wzdęcia, kolki, ból brzucha czy gazy – skontaktuj się z lekarzem. Twój organizm może nie tolerować laktozy.
W zależności od nasilenia oraz uporczywości objawów nietolerancji laktozy można całkowicie wyeliminować z diety produkty zawierające laktozę, istotnie je ograniczyć lub wdrożyć stosowanie leków i suplementów diety zawierających brakujący enzym rozkładający laktozę. Warto pamiętać, że produkty mleczne są źródłem wielu niezbędnych minerałów takich jak wapń, potas czy fosfor, dlatego w przypadku istotnego ograniczenia ich spożywania, warto zadbać o odpowiednie zamienniki.
Wapń jest odpowiedzialny za zdrowe kości, mocne zęby i wpływa korzystnie na trawienie, potas kontroluje pracę mięśni, a fosfor dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym, ponieważ zawiera taką samą ilość wapnia, a sery białe – tofu. Należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość wapnia w danym produkcie, ale także jego przyswajalność. Laktoza jest również dobrym źródłem witaminy B2 oraz B12. Witaminę B2 zawierają także kasza gryczana, płatki owsiane, groszek zielony czy szpinak. Mięso, ryby i jajka dostarczą odpowiednią ilość witaminy B12.
Produkty bez laktozy dostępne w każdym sklepie
Jeśli Twój organizm nie toleruje laktozy, ale nie chcesz eliminować nabiału ze swojej diety, możesz stosować poniższe produkty, ponieważ nie maja one w swoim składzie laktozy lub niską jej zawartość.
- Masło klarowane,
- Ser długodojrzewający,
- Jogurt naturalny,
- Kefir,
- Twaróg,
- Mleko kozie.
Dieta bez laktozy na objawy nietolerancji laktozy
Stosowanie diety bez laktozy nie musi być trudne. Ze względu na dużą liczbę osób zmagających się z nietolerancją laktozy, producenci wprowadzają na rynek coraz więcej produktów z obniżoną ilością laktozy. Jogurty naturalne, jogurty smakowe, białe sery, mleka, serki ziarniste – każdy znajdzie coś dla siebie. Pozwala to na wykluczenie z diety produktów zawierających laktozę oraz wyeliminowanie niezdrowych, uporczywych problemów z bólami brzucha, gazami czy kolkami. Dzięki produktom bez laktozy oraz lekom i suplementom diety osoby z nietolerancją laktozy mogą zwiększyć jakość swojego życia, dzięki czemu czuć się lekko i zdrowo każdego dnia.