Halloween w zdrowej odsłonie
Halloween z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Z całą pewnością jest to idealna okazja do spotkania w gronie znajomych. Poza przebraniami i mrożącymi krew w żyłach horrorami, takie przyjęcie można wzbogacić o ciekawe, a zarazem zdrowe przystawki. Podsuwamy nasze propozycje na halloweenowe przekąski – wszystkie straaasznie apetyczne 😉Krwawy hummus buraczany
- 200g ciecierzycy z puszki
- 1 burak
- 1 cytryna
- 1-2 łyżki tahini
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kuminu
- szczypta soli do smaku
Buraka upiecz w folii aluminiowej w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Ostudź i obierz ze skórki. Ciecierzycę z puszki odsącz i opłucz pod bieżącą wodą. Do miski wsyp ciecierzycę, dodaj pokrojonego buraka, sok z cytryny, obrany czosnek, oliwę, tahini i przyprawy – zmiksuj. Dodaj odrobinę zimnej wody, jeśli pasta wyjdzie za gęsta i ponownie wymieszaj. Udekoruj ziarnami sezamu. Podawaj z warzywnymi słupkami lub pieczywem.
Zapiekanki mumie
- 6 podłużnych kromek żytniego pieczywa
- Sos pomidorowy
- 2 kulki mozzarelli
- Kilka czarnych oliwek
Każdą kromkę posmaruj sosem pomidorowym. Mozzarellę pokrój w paski o różnej szerokości. Poukładaj je na kanapkach tak, aby uzyskać efekt mumii owiniętej w bandaże. Oliwki pokrój w plasterki i na każdej kromce ułóż po dwa – tak, aby wyglądały jak oczy. Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na ok. 5-7 minut.
Jajka faszerowane z “pająkami”
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- Sól, pieprz do smaku
- Czarne oliwki
Ugotuj 5 jajek na twardo. Gdy ostygną, ostrożnie je obierz, każde z nich przekrój. Delikatnie, aby nie uszkodzić białek, wyjmij z nich żółtka i wrzuć do miski. Rozdrobnij widelcem, dodaj łyżkę jogurtu greckiego, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Powstałą masą ostrożnie napełnij białka jajek. Pokrój w plasterki 3 czarne oliwki bez pestek, powstałe krążki przekrój na pół. Na każdym jajku połóż całą czarną oliwkę, która będzie udawać odwłok pająka, z pokrojonych oliwek stwórz jego nóżki. Całość możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.Orkiszowe paluszki – „palce wiedźmy”
- 200g mąki orkiszowej
- 50 g masła
- 30 g syropu klonowego
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka ekstraktu z migdałów
- oraz do zrobienia „paznokci” – 3/4 szklanki obranych migdałów
Posiekane masło wymieszaj ze wszystkimi sypkimi składnikami. Dodaj syrop klonowy i zacznij lekko zagniatać ciasto. Podziel je na małe porcje i ulep z nich paluszki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nożem ponacinaj w miejscach zgięć. Na jednym końcu poprzyklejaj do ciasta migdały, które będą udawać paznokcie. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
Jabłkowe potworki z masłem orzechowym
- 3 zielone jabłka
- 5 łyżek masła orzechowego
- Garść płatków migdałów
Jabłka pokrój na ćwiartki i pozbaw je gniazd nasiennych. Wszystkie ćwiartki ponacinaj od strony skórki – wytnij kawałek, który będzie przypominał buzie potwora. W to miejsce nałóż masło orzechowe. Płatki migdałów wykorzystaj jako zęby i powbijaj w górną część nacięcia.
Bananowe duszki
- banany
- sok pomarańczowy
- wiórki kokosowe
- gorzka czekolada
- rodzynki
Banany obierz ze skórki i przetnij na pół. Zamocz w soku pomarańczowym i obtocz w wiórkach kokosowych. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wykorzystaj do zrobienia oczu i ust. Opcjonalnie oczy możesz zrobić z rodzynek.Izabela Malinowska
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa