Dieta na urodę – zadbaj o piękne włosy, skórę i paznokcie
Masz osłabione i rozdwajające się paznokcie, wysuszoną albo skłonną do wyprysków skórę? Martwi Cię nadmierne wypadanie włosów lub ich matowość? Kremy, peelingi, maseczki i inne zabiegi kosmetyczne nie pomagają? Warto zastanowić się, czy problem nie tkwi gdzieś „w środku”.
Twój jadłospis może zawierać nieodpowiednią ilość składników odżywczych, odpowiedzialnych za prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci.
Ważne dla urody – mikroelementy i magnez
Za nasz piękny wygląd odpowiedzialne są nie tylko zabiegi pielęgnacyjne, ale także zbilansowana dieta, w tym także odpowiednia ilość składników mineralnych w jadłospisie.
Do głównych mikroelementów, wpływających na urodę zaliczany jest cynk. Niedobory tego składnika w diecie wpływają negatywnie na wiele podstawowych funkcji organizmu, w tym także powodują osłabienie włosów, łamliwość paznokci oraz łojotok. Warto wspomnieć, iż cynk stanowi główny składnik preparatów na trądzik i jest odpowiedzialny za ograniczenie nadmiernego przetłuszczania się skóry. Jego dobroczynne właściwości polegają na wzmocnieniu włosów i paznokci oraz pobudzeniu ich wzrostu. Cynk należy także do grupy antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które ochraniają komórki przed stresem oksydacyjnym – głównym winowajcą przyspieszonych procesów starzenia się organizmu.
Do źródeł cynku w diecie zaliczamy:
- zarodki i otręby pszenne,
- siemię lniane i pestki dyni,
- migdały,
- kakao,
- nasiona roślin strączkowych,
- wołowinę,
- jaja,
- kaszę gryczaną,
- pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe.
Krzem to kolejny mikroelement, który jest niezbędny w utrzymaniu odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, a dodatkowo bierze udział w przyspieszeniu regeneracji naskórka.
Krzem w dużych ilościach znajduje się w:
- zielonych warzywach liściastych, ziemniakach, marchwi i cebuli,
- jabłkach,
- pieczywie pełnoziarnistym,
- pokrzywie i skrzypie polnym.
Innym, bardzo ważnym dla każdego organizmu składnikiem odżywczym jest magnez, który w dużej mierze odpowiada za kondycję włosów. Jego niedobór powoduje ich wypadanie, zaś odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie nadaje im elastyczność.
Warto więc zadbać, aby jadłospis obfitował w bogate w magnez produkty takie jak:
- pestki dyni i słonecznika, siemię lniane, sezam,
- otręby pszenne,
- kakao,
- orzechy ziemne, pistacjowe i migdały,
- kasza gryczana,
- nasiona roślin strączkowych.
Witaminy – zatrzymaj płynący czas
Szczególne znaczenie w poprawie kondycji skóry ma witamina C. Bierze ona udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za młody wygląd oraz jędrność skóry. Ponadto jest kolejnym znanym przeciwutleniaczem – neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu ogranicza procesy starzenia się skóry.
Produkty bogate w witaminę C to przede wszystkim:
Owoce:
- porzeczki,
- truskawki i poziomki,
- papaja,
- kiwi,
- cytryna,
- pomarańcza,
- grejpfrut.
Warzywa:
- kalarepa,
- kapusta,
- korzeń i nać pietruszki,
- papryka,
- jarmuż,
- brukselka,
- brokuły,
- kalafior,
- szpinak,
- groszek zielony,
- boćwina.
Ze swoich dobroczynnych właściwości poprawiających wygląd, znana jest także witamina E. W sposób znaczący odżywia skórę, dlatego często stanowi składnik kremów oraz suplementów diety, wpływających na jej kondycję. Warto jednak zadbać, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość witaminy E poprzez dietę.
Istotne źródło witaminy E będą stanowiły:
- oleje roślinne,
- pestki dyni i słonecznika,
- zarodki i otręby pszenne,
- orzechy: ziemne, pistacjowe, laskowe i migdały,
- węgorz i łosoś,
- nać pietruszki.
„Witaminą piękna”, o której często zapominamy w codziennym jadłospisie, jest biotyna (zwana także witaminą H lub B7). Objawy jej niedoboru to przede wszystkim szara, przetłuszczająca się skóra, nadmierny łojotok, wypadanie włosów i osłabienie kondycji paznokci. Warto więc zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie:
- jaj,
- orzechów: włoskich, ziemnych i migdałów
- sardynek i łososia,
- ryżu naturalnego,
- kakao,
- nasion roślin strączkowych,
- nasion słonecznika,
- pełnoziarnistego pieczywa i otrębów,
- rukoli, pomidorów i szpinaku.
Karotenoidy, czyli żółte barwniki roślinne to także prawdziwe dobrodziejstwo dla urody. Są prekursorem witaminy A i stanowią główne jej źródło w diecie. Ich rola polega przede wszystkim na działaniu przeciwutleniającym. Bogate są w nie czerwone, pomarańczowe, żółte i zielone warzywa oraz owoce, takie jak marchew, suszone i świeże morele, nać pietruszki, jarmuż, szpinak, boćwina, szczypior, papryka, dynia, mango, koper, cykoria, papaja, sałata, melon, brokuły, por i kapusta.
Kwasy tłuszczowe i aminokwasy – piękno na talerzu
Dietetycy zwracają szczególną uwagę na znaczenie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które zapewniają skórze elastyczność, nawilżenie oraz sprężystość. Wpływają także na odpowiednią kondycję włosów oraz ich… bujność. Dlatego też ważne jest odpowiednie spożycie:
- wysokiej jakości olejów roślinnych (lnianego, z orzechów włoskich),
- orzechów włoskich, ziemnych i pistacjowych, migdałów,
- nasion słonecznika i dyni, siemienia lnianego,
- nasion roślin strączkowych,
- ryb: łososia, sardeli, sardynek, śledzia, makreli, pstrąga i tuńczyka.
W diecie nie może zabraknąć także odpowiedniej ilości białka, zawierającego aminokwasy siarkowe (metionina i cysteina). Są one podstawowym składnikiem budulcowym włosa, poprzez tworzenie złożonej struktury „mostków dwusiarczkowych”, budujących białko keratynowe. Do głównych źródeł aminokwasów siarkowych zaliczamy:
- rzepę, brokuły, rzodkiewkę, cebulę i czosnek,
- orzechy pistacjowe,
- solę,
- zarodki i otręby pszenne,
- płatki zbożowe i pełnoziarniste pieczywo.
Oprócz wymienionych wyżej: cynku, witamin C i E oraz karotenoidów, do antyoksydantów zaliczamy także selen, bioflawonoidy oraz koenzym Q. Ich działanie polega przede wszystkim na tzw. „wymiataniu wolnych rodników” i ograniczeniu procesów starzenia się organizmu.
Największe bogactwo antyoksydantów stanowią:
- nasiona roślin strączkowych,
- kapusta, szpinak, brukselka, brokuły i buraki,
- kiełki,
- borówki, jagody, jeżyny, śliwki, maliny, truskawki, jabłka i czereśnie,
- zielona herbata,
- przyprawy i zioła.
Woda – patent na piękno
Pamiętajmy także o wypijaniu co najmniej dwóch litrów średnio-zmineralizowanej wody, która także odpowiada za elastyczność i jędrność skóry. Szczególnie Panie borykające się z cellulitem powinny zadbać o jej odpowiednią ilość w organizmie.
Warto także zwrócić uwagę na ograniczenie w diecie kawy. Jedna – dwie filiżanki dziennie wystarczą, aby pobudzić nasz organizm, natomiast każda kolejna będzie zubożała go o niezbędne składniki odżywcze.
Należy też ograniczać jedzenie słodyczy oraz picia słodkich napojów gazowanych i niegazowanych, które nie dość że są źródłem pustych kilokalorii i ogromnych ilości cukru, przyspieszają również starzenie się organizmu, a co za tym idzie, mają negatywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.