Amerykańskie pancakes z twarożkiem i jesiennymi owocami – zdradzamy przepis!
Pancakes to doskonały sposób na dobre rozpoczęcie dnia, szczególnie gdy za oknem króluje kapryśna aura. Zdradzamy przepis na jesienną wersję tego amerykańskiego przysmaku – z sezonowymi owocami.
Aby przygotować 10 szt. pancakes potrzebujesz:
- 120 g mąki – wybierz pełnoziarnistą mąkę pszenną typ 1850
- 1 jajko – najlepsze będzie oczywiście typu „0” lub „1”
- 1 szklanka maślanki
- 1,5 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie: W blenderze połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju (możesz też użyć atomizera) i na średnim ogniu smaż pancakes z 2 stron do uzyskania pięknej złotej barwy.
Jako dodatek proponujemy użyć:
- twarogu półtłustego zmiksowanego z niewielką ilością jogurtu (do uzyskania pożądanej, smarownej konsystencji);
- uprażonych jesiennych owoców – gruszki i jabłka pokrój w kostkę i upraż na suchej patelni, dodaj goździki, sproszkowaną korę cynamonu i inne przyprawy, które lubisz (my polecamy imbir, kardamon, gałkę muszkatołową).
I… to wszystko 🙂