Sezonowy Apet’eat – właściwości pigwy

Przed nami cudowna, polska, złota jesień! Ale niestety, okres ten wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przeziębień oraz zachorowań na grypę. A mamy na to radę! Nieocenioną, aromatyczną – pigwę. Owoce tego krzewu kształtem przypominają gruszki i jabłka, a ich zapach jest bardzo charakterystyczny – przyjemny, przypominający poniekąd owoce tropikalne. Przetwory z niej świetnie sprawdzą się zarówno w profilaktyce przeziębień, jak i podczas procesu leczenia.

W Polsce często stanowi jedynie ozdobny krzew w przydomowych ogródkach lub parkach. A to błąd! Mimo że owoce pigwy są twarde i kwaśne, to wyroby z tych owoców – soki, kompoty, konfitury, dżemy, wina i nalewki – smakują już znacznie lepiej, a wykorzystywać je można np. jako dodatek do herbaty. Przede wszystkim idealna jest w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Pigwa swoje przeciwprzeziębieniowe właściwości zawdzięcza dużej zawartości polifenoli – przeciwutleniaczy, które oprócz „wymiatania” wolnych rodników z naszego organizmu (działania przeciwnowotworowego), wykazują działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne i przeciwwirusowe.

Ale pigwa to doskonałe źródło pektyn – jednej z frakcji rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Odpowiadają one za wiązanie toksyn w organizmie, dzięki czemu zmniejszają ich wchłanianie. Pośrednio wpływają również na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto pigwa jest zalecana osobom z problemami z przewodem pokarmowym: nieżytem żołądka lub jelit, podczas biegunek i wymiotów, a wszystko to zawdzięcza swoim łagodzącym właściwościom. Stanowi także źródło wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, witaminy C i PP.

Zamiast sięgać po sztuczne leki, syropy i inne – zdecydowanie polecamy naturalne przetwory z pigwy, które świetnie poradzą sobie z przeziębieniem i grypą!

 

Dominika Łuczak

Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa

dieta_ucznia