Unikatowe właściwości morwy.

Unikatowe właściwości morwy

W najbliższym otoczeniu codziennie spotykamy „roślinne skarby”, niedoceniane, a wyróżniające się prozdrowotnym działaniem. Jednym z takich przykładów jest morwa i jej różne odmiany: biała (Morus alba L.), czarna (Morus nigra L.) i czerwona (Morwa rubra L.). Ojczyzną tych wspaniałych roślin są Chiny, które od wieków wykorzystują ich działanie lecznicze.

Morwa – wielka moc w całej roślinie

W medycynie konwencjonalnej wykorzystuje się prawie wszystkie części morwy – zarówno owoce, jak i jej liście czy korzenie. Każda z nich wykazuje inne działanie prozdrowotne i jest zalecana w różnych jednostkach chorobowych. W Polsce częściej spotykamy morwę białą, niż czarną. Ta pierwsza zawiera biało-różowe owoce, druga – purpurowe, ciemnofioletowe lub czarne, które wykorzystuje się do sporządzania soków i syropów. Surowe owoce są niskokaloryczne – w 100 g mamy zaledwie ok. 43 kcal, a dodatkowo charakteryzują się bogactwem witaminy C.

Nie tylko dla cukrzyków

Właściwości prozdrowotne morwy kojarzą nam się głównie z osobami chorymi na cukrzycę typu 1 i typu 2. I słusznie – jej działanie obniżające stężenie glukozy we krwi zostało potwierdzone badaniami klinicznymi. Mechanizm działania polega na spowolnieniu rozkładu węglowodanów złożonych na cukry proste, dzięki czemu morwa zapobiega poposiłkowej hiperglikemii. Ale nie tylko cukrzycy powinni włączyć tę roślinę do swojego jadłospisu. Wykazuje ona także działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, dlatego przy przeziębieniach – pijmy soki i syropy z owoców morwy, zamiast łykać tabletki! Ponadto wyroby z owoców tej rośliny (lub same owoce) są zalecane osobom z chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy czy niedokrwistością. Dodatkowo morwa jest źródłem kwercetyny – jednego z flawonoidów, który wykazuje działanie przeciwutleniające i chroniące przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Ale na szczególną uwagę zasługują liście morwy. Są świetnym źródłem witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny i witaminy PP. W tradycyjnej medycynie chińskiej to właśnie napar z liści tej rośliny (herbata Mon Tea) był znanym lekarstwem na wiele dolegliwości (w tym leczenie cukrzycy). Według niektórych badań, morwa może zapobiegać chorobie Alzheimera, ponieważ osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, odpowiedzialnych za tę chorobę. Również osoby z wysokim stężeniem cholesterolu całkowitego powinny korzystać z naparów z liści morwy.

Jedynym przeciwwskazaniem do zażywania morwy jest ciąża i laktacja. Preparaty z morwy białej mogą występować w formie kapsułek, tabletek, w postaci suszonej, jako dżemy, marmolady, soki, kompoty, wina, likiery czy nalewki. My zdecydowanie polecamy świeże i suszone owoce oraz napary, które wspomogą funkcjonowanie naszego organizmu oraz dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych!

Obserwujcie nasz fanpage na facebooku i bądźcie na bieżąco z naszymi inspiracjami :)

Apet’eat – catering dietetyczny

Porady Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

Dominika Łuczak

Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa

dieta_ucznia