Świąteczny piernik, którym nie zgrzeszysz – zdradzamy przepis

Święta bez słodkości to… żadne Święta! Dziś przepis na bożonarodzeniowy piernik – pachnący, bogaty w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B i składniki mineralne.

Wypiek z pewnością zdobędzie serca Twoich gości – gwarantujemy, że już po pierwszym kęsie będą błagali o przepis! Zdradzamy, że ten sam piernik znajdą w swoich wigilijnych zestawach cateringu dietetycznego nasi Klienci, więc jakość gwarantowana.

BOŻONARODZENIOWY PIERNIK

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej, najlepiej typu 1850
  • 130 g płatków owsianych górskich
  • 230 ml mleka roślinnego (najlepsze będzie migdałowe lub z orzechów laskowych, krowie także się sprawdzi)
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g miodu, koniecznie prawdziwego
  • przyprawa do piernika* w ilości zależnej od indywidualnych preferencji – u nas dużo

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmiel na mąkę przy użyciu młynka do kawy lub blendera.
  2. Jaja zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj resztę składników mokrych (miód i mleko), a następnie ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Mąkę przesianą przez sito wymieszaj z pozostałymi składnikami suchymi (proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawy) i dokładnie wymieszaj. Uwaga – jeśli wymieszasz składniki niezbyt dokładnie, ryzykujesz pojawienie się gorzkawego posmaku, pochodzącego z sody oczyszczonej.
  4. Masę przelej do formy typu keksówka – metalowej, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (polecamy – wyjęcie ciasta z formy będzie o wiele łatwiejsze).
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni. Ciasto piecz przez 45 minut lub do uzyskania pięknej brązowej barwy – warto użyć drewnianego patyczka, by sprawdzić czy wypiek jest już gotowy.

*Gotowe mieszanki przypraw do piernika w dużej mierze składają się z… cukru. Zdecydowanie lepszym (i bardziej aromatycznym!) rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie takiej mieszanki zgodnie z własnymi upodobaniami na bazie cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków, anyżu, pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej i kolendry. Wystarczy je zmielić, wymieszać i gotowe!

RADA: W wersji nieco bardziej kalorycznej, do piernikowej masy dodać można posiekane orzechy lub suszone owoce, ale bez nich także smakuje wspaniale.

Smaczne i zdrowie przepisy Apet’eat

Ewelina Bancerz
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat

ewelina_bancerze