Sezonowy Apet’eat – 5 powodów, za które warto kochać szparagi

Okres wiosenno-letni to bogactwo świeżych warzyw i owoców. Warto więc korzystać z produktów sezonowych, które są dostępne na naszym rynku tylko przez krótki czas w ciągu roku. Teraz szczególnie zachęcamy do jedzenia… szparagów!

Zieleń, biel i fiolet

Przełom maja i czerwca głównie kojarzy się ze szparagami, które nagle w ogromnych ilościach pojawiają się na targowiskach, bazarkach i sklepach. W ostatnich latach stały się niezwykle popularne w naszym kraju, ze względu na swój niepowtarzalny, lekko gorzkawy smak. Wyróżniamy trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe, które różnią się miejscem dojrzewania oraz sposobem przygotowania.

5 razy TAK dla szparagów!

Szparagi świetnie smakują ugotowane na parze, pieczone, w postaci zup, zup typu krem czy puree. My, poza walorami smakowymi, skupiamy się na aspektach dietetycznych, dla których warto włączyć to warzywo do diety:

  1. Szparagi należą do produktów niskokalorycznych – w 100 gramach produktu mamy tylko około 19 kilokalorii. Mogą je więc włączyć do diety osoby na diecie redukcyjnej.
  2. Są łatwo strawne. Zaleca się je zarówno kobietom w ciąży, jak i osobom z chorobami przewodu pokarmowego.
  3. Mają mnóstwo witamin i składników mineralnych: przede wszystkim kwasu foliowego, witaminy C i E, beta-karotenu, potasu i… żelaza.
  4. Stanowią źródło rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za zmniejszenie uczucia głodu i obniżenie stężenia glukozy we krwi.
  5. Zawierają spore ilości glutationu (70 mg na 100 g produktu) – tripeptydu o działaniu przeciwutleniającym, który odpowiada za zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór lub chorobę Azheimera.

Korzystajmy więc z sezonu na szparagi, bo trwa on, niestety, tylko niecały miesiąc. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis, który pojawił się w naszym menu:

Kasza jaglana ze szparagami, serem feta i suszonymi pomidorami  (porcja na ok 300 kcal)

  • Kasza jaglana sucha – 30 g
  • Szparagi całe – 100 g
  • Suszone pomidory – 15 g
  • Ser feta – 15 g
  • Szczypiorek – łyżeczka
  • Olej z suszonych pomidorów – 7 ml
  • Sok z cytryny – do smaku
  • Sól, pieprz

Do garnka wsypać kaszę i wypłukać, wylać wodę z płukania a wlać świeżą wodę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.

Na 3 minuty przed końcem gotowania kaszy dodać wcześniej opłukane, pokrojone szparagi, pozbawione twardych końców. Wymieszać kaszę ze szparagami, zamknąć garnek i gotować wszystko przez ostatnie 3 minuty.

Po ugotowaniu wyłożyć kaszę do miski i dodać resztę składników: pokrojone suszone pomidory oraz posiekany szczypiorek, wszystko skropić sokiem z cytryny i olejem z pomidorów. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i posypać serem feta.

Smacznego:)!

Przy okazji zapraszamy na nasz fanpage na facebooku – nie przegapcie niczego :)

Porady Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

Dominika Łuczak

Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa

dieta_ucznia