Pierogi wigilijne – ten sam smak w zdrowszej wersji!

Wigilijne potrawy tradycyjnie mają charakter postny, więc nie powinny dostarczać nadmiaru kalorii. W wielu głowach synonimem świętowania są jednak dania jak najbardziej obfitujące w cukier i tłuszcz – błąd! Jeśli chcecie się o tym przekonać, zaserwujcie w tym roku bliskim pyszne razowe pierożki, przygotowane według naszego przepisu.

RAZOWE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • ¾ szklanki wrzącej wody
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie opłucz i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  2. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na oleju.
  3. Pieczarki umyj i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj do cebuli i duś aż do odparowania soku.
  4. Ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odsącz z wody i wymieszaj z pieczarkami. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj wodę i z powstałej masy zagnieć elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto.
  6. Na podsypanej mąką stolnicy cienko (ok. 3 mm) je rozwałkuj, a następnie z rozwałkowanego ciasta wycinaj koła przy pomocy szklanki lub kubka o stosunkowo dużej średnicy.
  7. Na każde z nich nakładaj niewielką porcję przygotowanego wcześniej farszu, a następnie złóż na pół i dokładnie sklej. Ozdabianie różnorakimi falbankami i warkoczykami oczywiście mile widziane.
  8. Gotowe pierożki wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia.

RADA: Smażenie pierogów, czy podawanie ich z olejem znacząco zwiększa ich kaloryczność. Zdecydowanie korzystniej będzie ugotować je w wodzie lub na parze.

Pamiętaj – 1 pieróg smakuje tak samo jak 10 sztuk, a ma 10 razy mniej kalorii!

Przepisy Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

Ewelina Bancerz
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa

ewelina_bancerze