Grillowanie z głową

Grillowanie z głową, czyli jak zdrowo grillować?

Wraz z rosnącą temperaturą za oknem, zbliżają się nie tylko letnie upały, wakacje czy urlopy… ale także weekendy, spędzone na łonie natury, w gronie przyjaciół i rodziny. Po co najchętniej sięgamy podczas weekendowego wypoczynku? Oczywiście, po grilla!

Grill i… czynniki rakotwórcze.

Typowe polskie grillowanie kojarzy się głównie z kiełbasą i karkówką. Oprócz tego, że najczęściej sięgamy po tłuste produkty, to zapominamy, że bez zachowania odpowiednich środków ostrożności proces grillowania niesie ze sobą poważne zagrożenia, które mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Podczas tego procesu powstają tzw. związki genotoksyczne (uszkadzające DNA), takie jak aminy heterocykliczne (HCA), akrylamid, nitrozaminy czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Specjaliści żywieniowi szczególnie przestrzegają przed tymi ostatnimi: są najbardziej niebezpieczne, ponieważ wykazują szczególnie aktywne działanie rakotwórcze, a Naukowy Komitet ds. Żywności (SCF) zaleca ich maksymalne ograniczenie.

Zanim rozpalisz grilla… pamiętaj o kilku prostych zasadach!

Grillowanie nie jest niewskazane i nie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Musisz jedynie trzymać się kilku prostych zasad, które w znacznym stopniu sprawią, że korzystanie z grilla będzie dużo bezpieczniejszym procesem:

  1. Wybieraj tylko mięso dobrej jakości – zrezygnuj z kupowania w tanich marketach, a znajdź lub wybierz sprawdzony sklep mięsny.
  2. Przygotuj marynaty do mięsa i ryb – dzięki temu Twoje dania nie tylko zyskają wspaniały smak i aromat, ale również zredukują ilość związków rakotwórczych w potrawie. Szczególnie zaleca się stosowanie marynaty z oliwy z oliwek (w tym wypadku odpowiednia będzie ta nie extra virgin), soku z cytryny i czosnku, które przykładowo mogą zredukować ilość HCA w mięsie kurczaka nawet o 90%. Świetnie sprawdzi się również marynata z ziół (tutaj szczególnie zaleca się rozmaryn), octu czy wina. Należy pamiętać, że mięso w powstałej marynacie musi stać w lodówce około dwie godziny.
  3. Zadbaj o dodatki – warzywa i owoce w postaci sałatek lub surówek świetnie sprawdzą się jako jedno z dań, a do tego zaskoczysz swoich znajomych lub rodzinę kolorowym stołem i zachęcisz ich do zdrowego jedzenia.
  4. Kup węgiel drzewny – zredukujesz ilość szkodliwego dymu w Twoich potrawach.
  5. Zrezygnuj z podpałki, która generuje ogromne ilości sadzy i szkodliwych substancji.
  6. Szczególnie niebezpieczny jest charakterystyczny, aromatyczny dym, który powstaje podczas kapania tłuszczu z mięsa na palenisko. Dlatego też używaj specjalnie przeznaczonych do grillowania tacek lub owijaj produkty folią aluminiową. Warto także zadbać o to, aby tłuszcz nie ściekał do paleniska – można skorzystać z grillów, które mają specjalnie skonstruowane rynienki na tłuszcz.
  7. Zwróć uwagę, aby produkty były dobrze dopieczone, ponieważ może ustrzec Cię to przed zatruciem pokarmowym.
  8. Z kolei im dłużej pieczesz, tym bardziej ciężkostrawne będzie Twoje danie. Zwracaj uwagę, aby na grillowanym produkcie nie pojawiły się zwęglone miejsca.
  9. Rozpalaj grilla okazjonalnie – raz na jakiś czas.
  10. Pamiętaj o dokładnym wyczyszczeniu grilla po każdym użyciu. Nie tylko przepłukaniu go wodą – dokładnie wymyj go gąbką, płynem do mycia naczyń i gorącą wodą.

A jakie produkty wybrać na grilla?

Jeśli już zdecydujemy się spędzić weekend z grillowaniem na świeżym powietrzu, warto sięgać po odpowiednie produkty, które zadbają o naszą sylwetkę oraz zredukują liczbę spożywanych kilokalorii. Wybierajmy więc chude mięsa (kurczaka lub indyka), zamiast tłustą kiełbasę czy karkówkę. Dodatkowo grillowanie wytapia tłuszcz z produktów zwierzęcych, dzięki czemu spada ich kaloryczność.

Nigdy jednak nie sięgaj po tacki z gotowymi zestawami (typu szaszłyki, kotlety, marynowane mięso „na grilla”) – nie są to produkty najwyższej jakości, a dodatkowo zawierają wiele zbędnych i szkodliwych substancji. Możesz zaskoczyć znajomych marynowaną rybą z grilla (np. dorszem, łososiem) i/lub warzywami – cukinią, bakłażanem, papryką, batatami lub innymi. Uzyskasz dzięki temu smaczne potrawy w wersji fit i zadbasz nie tylko o swoje zdrowie, ale także o najbliższych.

Przepisy Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

 

Dominika Łuczak
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa

Apet'eat catering dietetyczny Warszawa Dominika Łuczak Dietetyk i Konsultant Klienta