Czy produkty light pomogą Ci schudnąć?

W sklepach działy ze zdrową żywnością zajmują coraz więcej miejsca, co ma niewątpliwie swoje źródło w rosnącej świadomości żywieniowej społeczeństwa. Wszyscy chcemy przecież żyć zdrowo i długo. Zwiększa się także popularność produktów, które mają wspomagać organizm w utrzymaniu prawidłowej masy ciała lub nawet uzyskaniu szczupłej sylwetki. Zaliczyć można do nich produkty light. Czy warto jednak po nie sięgać?

 

„Fit” czyli jaki?

Na opakowaniach produktów spożywczych mnóstwo jest określeń, które mają nas zachęcić do zakupu właśnie tego konkretnego, sprzedawanego pod konkretną marką i produkowanego przez konkretną firmę produktu. Zaliczyć do nich można takie chwytliwe słowa jak: „fit”, „fitness” czy „slim”, które większości z nas kojarzą się ze zdrowiem i pięknym wyglądem. Niestety, informują one jedynie o tym, że ich wytwórca zdaje sobie sprawę z mody na zdrowie, jednak… nie niosą dla konsumenta żadnej wiedzy odnośnie składu czy właściwości produktu! Wybierając go trzeba więc koniecznie bardzo uważnie przyjrzeć się etykiecie – czy na pewno przyniesie on korzyści komuś poza jego producentem?

 

Komu wierzyć?

Z drugiej strony, istnieją jednak takie określenia, których obecność na etykiecie obwarowana jest ścisłymi regulacjami prawnymi. Żywność o obniżonej wartości energetycznej to więc wyłącznie produkty, których kaloryczność została obniżona w stosunku do produktu tradycyjnego o minimum 30%. Dodatkowo, można wyróżnić produkty:

  • niskoenergetyczne – dostarczające nie więcej niż 40 kcal/100 g lub 20 kcal/100 ml;
  • o niskiej zawartości tłuszczu – zawierające do 3 g tłuszczu w 100g lub 1,5 g w 100 ml produktu.

W żywności reklamowanej jako „lekka” czy „light” zawartość energii lub tłuszczu lub cukru powinna zostać obniżona o minimum 30% w odniesieniu do produktów podobnych. Nie oznacza to jednak, że produkt ten będzie miał mniej kalorii – wystarczy, by był odpowiednio uboższy w cukier, który producent zastąpił… tłuszczem! Decydując się więc na zakup oznaczonej w ten sposób żywności, koniecznie porównaj tabelę wartości odżywczej z produktami sąsiadującymi z nim na półce i dopiero wtedy zdecyduj czy warto.

 

Co znajdziesz w produktach light?

Produkt light rzadko różni się od tradycyjnego odpowiednika wyłącznie kalorycznością, zawartością cukru czy tłuszczu. Zmniejszenie ilości cukru lub tłuszczu wiąże się bowiem z koniecznością dodania innych składników, które wypełnią tę „lukę”.

Stosunkowo najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zwiększonej ilości białka, jak to ma często miejsce w przypadku jogurtów greckich. Białko bowiem nie tylko daje większe uczucie sytości, ale także ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Innym, gorszym rozwiązaniem jest wspomniana wyżej zamiana tłuszczu w cukier i odwrotnie. Szczególnie niekorzystne jest to w drugim przypadku, gdyż każdy gram tłuszczu dostarcza… ponad 2 razy więcej kalorii niż gram cukru! Drugie wyjście też nie należy do najlepszych dla konsumenta – cukier nie tylko utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej, ale także zwiększa ryzyko określonych schorzeń, m.in. niektórych nowotworów czy chorób demencyjnych.

Cukier może zostać zastąpiony także syntetycznymi słodzikami. Uznane zostały one przez specjalistów za bezpieczne, już dziś wiadomo jednak, że niektóre z nich mogą zwiększać łaknienie. Jako „wypełniacz” stosowane mogą być także substancje zagęszczające, które być może nie szkodzą, ale także nie wnoszą do diety żadnej wartości odżywczej. Warto również pamiętać, iż tłuszcz stanowi bardzo często nośnik związków smakowych, więc zmniejszenie jego ilości może wiązać się z koniecznością poprawy smakowitości produktu przy pomocy sztucznych aromatów i dodatków.

 

Czy brak tłuszczu może szkodzić?

Szczególną ostrożność należy zachować wybierając odtłuszczone produkty mleczne. W tej żywności tłuszcz stanowi nie tylko nośnik smaku, ale także witamin A, D, E i K, które w przypadku jego usunięcia z produktu nie mogą zostać przez organizm właściwie zagospodarowane. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest więc stosowanie mlecznych w opcji o zmniejszonej zawartości tłuszczu, jednak bez jego całkowitej eliminacji. Uwaga też na jogurty czy maślanki smakowe – tu naprawdę często ubytek tłuszczu rekompensowany jest jeszcze większą dawką cukru, który wraz z aromatami ma „udawać” owoc.

 

Efekt psychologiczny produktów light

Stosowanie w diecie produktów o zmniejszonej kaloryczności zgodne jest z poniższym schematem:

produkty lightGdy jednak mimo włączenia do jadłospisu tego rodzaju żywności nie udaje się uzyskać spodziewanych efektów, pojawia się zdziwienie. Przyczyną może być fakt, iż nie tylko nie udało się w ten sposób zmniejszyć kaloryczności diety, ale wręcz przeciwnie – doszło do jej zwiększenia! Dodatkowo, przy zwiększonym spożyciu produktów light wynikającym z ich korzystnego wpływu na wszystko, pojawia się ryzyko zbyt wysokiego spożycia typowych ich składników. Dotyczy to np. słodzików, które w dawkach spożywanych w zwyczajowej diecie są neutralne dla zdrowia, jednak w nadmiarze mogą szkodzić. Pułapkę stanowi także fakt, iż produkty te, różniąc się często znacząco smakiem od swoich zwykłych odpowiedników, mogą nie dawać podobnej satysfakcji smakowej. Potrzeba na „coś słodkiego”, mimo zjedzenia light czekoladki, może pozostać więc niezaspokojona, co ostatecznie i tak doprowadzi do sięgnięcia po starą dobrą czekoladę.

 

Jak nie dać się nabić w butelkę?

Stosowanie produktów light nie jest niezbędne dla efektywnego zrzucania kilogramów lub utrzymania dotychczasowej masy ciała. Jeśli jednak chcesz w ten sposób np. zmniejszyć ilość cukru w swoich posiłkach, nie ma przeciwwskazań. Przyjrzyj się jednak uważnie etykiecie produktu:

  • czy wśród składników znajdują się takie, których pochodzenia lub funkcji nie znasz? Jeśli tak, przed zakupem wynotuj je i poszukaj na ich temat informacji w sprawdzonych źródłach, np. na wiarygodnych stronach internetowych;
  • czy produkt zawiera substytuty cukru? Więcej o zdrowych i mniej zdrowych jego zamiennikach dowiesz się z kolejnego artykułu, który już wkrótce ukaże się na naszej stronie;
  • czy wartość energetyczna, zawartość cukru, tłuszczu i białka znacząco różni się od podobnych produktów nieoznaczonych jako „light”?

Jeśli wyniki powyższej analizy będą korzystne dla produktu – kupuj. Pamiętaj jednak, że wymiana produktu standardowego na jego odtłuszczony odpowiednik to za mało, by uznać swój styl życia za zdrowy – to cała zdrowa, urozmaicona dieta jest Twoim kluczem do sukcesu!

Porady Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

Ewelina Bancerz
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat – Catering dietetyczny Warszawa

ewelina_bancerze