Catering dietetyczny Warszawa – zdrowa dieta pudełkowa dla zabieganych

Catering dietetyczny staje się coraz popularniejszym sposobem na zmianę nawyków żywieniowych i zadbanie o obecność pięciu zbilansowanych posiłków w codziennym jadłospisie. Dieta pudełkowa cieszy się rosnącym uznaniem wśród zabieganych mieszkańców tętniącej życiem stolicy, którzy dzielą pędzący czas pomiędzy pracę, naukę, życie rodzinne, towarzyskie i liczne pasje. Dzięki cateringowi dietetycznemu warszawiacy mogą zaoszczędzić cenne minuty, które spędziliby na zakupach i gotowaniu. Mimo że zapracowani, nadążają dzięki niemu za modą na zdrowy styl życia.

Zeszłoroczny raport CBOS „Nawyki żywieniowe Polaków” nie pozostawia wątpliwości – jemy zdrowo… we własnym mniemaniu. O swoich przyzwyczajeniach żywieniowych myślimy lepiej niż dietetycy. Jak bowiem można nazywać nasz sposób odżywiania się „zdrowym”, skoro wielu z nas wychodzi do pracy czy na uczelnię bez śniadania (21%), a na obiad je smażone w panierce mięsne kotlety (73%)?

Warzywa i owoce pojawiały się jadłospisie ankietowanych rzadziej niż raz dziennie (50%), a przecież WHO od dawna podkreśla ich znaczenie w codziennej diecie. Zasmuca również fakt, że połowa z nas otwarcie przyznaje się do podjadania między posiłkami niezdrowych przekąsek oraz słodyczy. Tendencji sprzyjają nie tylko nabyte w dzieciństwie nawyki i rodzinne przyzwyczajenia, ale również narzuca ją zawrotne tempo życia w stolicy i brak czasu na myślenie o tym, co jemy.

Kupon na lunch

Nawet jeśli w miejscu pracy dysponujemy zapleczem kuchennym, rzadko mamy okazję, aby przygotować w nim ciepłe posiłki. Bardziej popularne jest jedzenie poza biurem. Należy jednak pamiętać, że jedno wyjście na lunch nie pokryje całkowitego zapotrzebowania organizmu na substancje odżywcze. Według wskazań specjalistów, powinniśmy spożywać pięć mniejszych posiłków w równych odstępach czasu – ich zadaniem jest przecież stopniowe zaspokajanie głodu w ciągu dnia.

Wybierając lokal, w którym zjemy lunch, powinniśmy kierować się przede wszystkim jakością serwowanych w nim dań. Niestety, nie zawsze w okolicy naszej pracy znajdują się restauracje i knajpki, mające w ofercie potrawy odpowiadające indywidualnym potrzebom dietetycznym klientów.

Lodówka w supermarkecie

Alternatywą dla jedzenia „na mieście” są gotowe dania kupione w sklepie i odgrzane w mikrofalówce. Szybkie, niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Ideał? Niestety nie. Gotowe danie w pudełku z supermarketu zwykle zawierają większą lub mniejszą ilość konserwantów, a przy tym nie zawsze są smaczne – hermetycznie pakowane i przechowywane przez wiele dni w lodówkach, tracą swoje walory smakowe oraz odżywcze. Ich spożywanie najlepiej więc ograniczyć do niezbędnego minimum.

Czas – to nie tylko pieniądz

Szalone tempo życia w stolicy oraz długie godziny pracy sprawiają, że nie zawsze mamy czas na zjedzenie pięciu starannie przygotowanych posiłków. Nasz organizm cierpi na tym podwójnie – do stresu dochodzi nieregularne odżywianie – a stąd o krok od wypalenia, nie tylko zawodowego, ale też… zdrowotnego. Dlatego gdy tylko uda nam się wygospodarować godzinę czy dwie wolne od codziennych obowiązków, chcemy spędzić je w sposób, który najbardziej nas relaksuje – poświęcając czas najbliższym, oddając się pasjom lub po prostu regenerując siły. Zdrowe odżywanie schodzi niestety na dalszy plan.

Z pomocą zabieganym warszawiakom przychodzi catering dietetyczny. Korzystanie z tego rodzaju usług wydaje się być optymalnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o swoje zdrowie, mając jednocześnie pewność, że regularnie spożywają zbilansowane, pełnowartościowe posiłki. To również okazja, aby zmienić dotychczasowe kulinarne upodobania i odkryć nowe smaki. Przede wszystkim jednak jest to duża oszczędność czasu, który można przeznaczyć na odpoczynek oraz drobne przyjemności.

Porady Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

Dominika Łuczak
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat

dieta_ucznia