Catering dietetyczny bezglutenowy – dla kogo?

W ostatnim czasie coraz modniejsza staje się dieta bezglutenowa, która w mediach promowana jest jako element zdrowego stylu życia. Czy ograniczenie glutenu jest słusznie uważane za receptę na zdrowie? Jak bezpiecznie unikać tego białka w diecie? Jakie są zalety bezglutenowego cateringu dietetycznego?

Gluten – co to jest?

Gluten jest to białko występujące w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Dieta bezglutenowa polega na ograniczeniu (w skrajnych przypadkach eliminacji) wymienionych zbóż oraz produktów z ich dodatkiem. Jadłospis opiera się na produktach naturalnie bezglutenowych, takich jak kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Dlaczego decydujemy się na dietę bezglutenową?

Główną przyczyną wyboru diety bezglutenowej niewątpliwie są zalecenia medyczne, związane ze stwierdzoną celiakią lub zdiagnozowaną alergią na gluten. W tych dwóch przypadkach całkowita eliminacja glutenu z diety jest jak najbardziej zasadna. Natomiast poza medycznymi wskazaniami, dieta ta cieszy się sporą popularnością wśród osób, których celem jest zdrowy styl życia oraz redukcja masy ciała. Dzieje się tak za sprawą powszechnie panującej opinii, że dieta uboga w gluten jest równoważna ze zdrowiem fizycznym i psychicznym. Należy pamiętać, że gluten sam w sobie nie jest kaloryczny. Produkty, w których się znajduje stanowią bogate źródło witamin z grupy B i błonnika pokarmowego.

Ostatnie badania sugerują, że zrównoważona ilość glutenu poprawia poziom trójglicerydów i ciśnienie krwi, jednak jego eliminacja w diecie może przynieść korzyści u osób z chorobami tarczycy, chorobami jelit (np. z zespołami złego wchłaniania), chorobami autoimmunologicznymi (takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów) czy refluksem żołądkowo-przełykowym.

Pułapki diety bezglutenowej

Z wyjątkiem wspomnianych wyżej produktów, za bezglutenowe można uznać także takie, które zawierają mniej niż 20 ppm (20 mg na kg) glutenu. Mają one specjalne oznaczenie – międzynarodowy symbol przekreślonego kłosa. Należy również mieć na uwadze, że gluten występuje nie tylko w produktach zbożowych z pszenicy, żyta i jęczmienia, ale jest szeroko rozpowszechniony w przemyśle spożywczym. Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne i mechaniczne – elastyczność, sprężystość, lepkość i plastyczność, występuje często w roli emulgatora i stabilizatora. Mogą go zawierać m.in. wędliny, przetwory rybne, niektóre produkty mleczne, słodycze i napoje. Z tego względu samo wykluczenie niektórych produktów zbożowych, nie spowoduje wyeliminowania glutenu z naszej diety. Także wyroby naturalnie bezglutenowe, jak owies, mogą zostać na etapie produkcji lub przechowywania, zanieczyszczone glutenem.

Bezglutenowy catering dietetyczny – dla kogo rozwiązanie?

Ograniczając gluten w diecie, musimy pamiętać, aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Produkty, z których rezygnujemy powinny być zastąpione ich bezglutenowymi odpowiednikami, będącymi źródłem niedoborowych składników odżywczych.

Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków, a chcemy mieć pewność, że pomimo ograniczenia glutenu, nasz jadłospis będzie dobrze zbilansowany, możemy rozważyć skorzystanie z cateringu dietetycznego z ograniczeniem glutenu – tu nad komponowaniem menu czuwają wykwalifikowani dietetycy.

Apet’eat to catering dietetyczny, oparty o indywidualnie dopasowany plan żywieniowy, pozwala ograniczyć gluten w diecie tym osobom, które z różnych względów unikają tego białka w swoim menu.

 

Porady Apet’eat catering dietetyczny Warszawa

Dominika Łuczak
Dietetyk i Konsultant Klienta Apet’eat

dieta_ucznia